Η Λιζ Τρας εξελέγη πρόεδρος των Συντηρητικών με 81.326 ψήφους έναντι 60.399 του Ρίσι Σουνάκ. Αύριο αναλαμβάνει πρωθυπουργός. Ποια είναι και τι πρεσβεύει;
Μια γερμανική εφημερίδα την είχε χαρακτηρίσει «ανθρώπινη χειροβομβίδα» για τον «άτσαλο» τρόπο με τον οποίο συνηθίζει να εκφράζεται είτε για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είτε κυρίως σε ότι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα. Η μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας θα είναι η νέα πρόεδρος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως αποφάνθηκε η πλειοψηφία των μελών του κόμματος και το ερώτημα είναι αν θα δικαιώσει αυτούς που την θεωρούν ως ένα πολιτικό υβρίδιο της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταίος θα τη συνοδεύσει αύριο στην επίσκεψη στη βασίλισσα και πιθανώς θα της τονίσει ότι η διάδοχός του είναι στην ίδια γραμμή με αυτόν, που υποσχόταν «να ξανακάνει την Βρετανία μεγάλη».
Η Λιζ Τρας που στα πρόθυρα του πολέμου στην Ουκρανία είχε φροντίσει να φωτογραφηθεί με γούνινο καπέλο στην Κόκκινη Πλατεία, ως ένας σύγχρονος κλώνος της Θάτσερ, προκαλώντας μάλλον το γέλωτα παρά το δέος, σίγουρα έχει πολλά κοινά σημεία και με τον προκάτοχό της. Δεν είναι μόνο ότι θα συνεχίσει στην γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, ελπίζοντας σε μια «ανατροπή του Πούτιν», αλλά και θα συνεχίσει να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από την ΕΕ, για την οποία δεν διστάζει να μιλά υποτιμητικά. Αυτό που φοβίζει περισσότερο είναι η οικονομική της πολιτική, η οποία παραμένει εμμονικά προσκολλημένη στα πιο φανατικά νεοφιλελεύθερα δόγματα.
Μπορεί εσχάτως να υποσχέθηκε πάγωμα των τιμών της ενέργειας, που έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη και προβλέπεται να ξεφύγουν από κάθε λογική αν παραμείνουν ανεξέλεγκτες. Ομως η ουσία της οικονομικής της πολιτικής αναβλύζει από τις πιο συντηρητικές δεξαμενές σκέψεις, τόσο του νησιού όσο και της απέναντι όχθης του Ατλαντικού.
Σε μια περίοδο, που η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ύφεση τουλάχιστον για ένα ακόμα χρόνο και ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%, με προοπτική να αγγίξει και το 18% η μοναδική συνταγή που φαίνεται να υπάρχει στο μυαλό της είναι η λιτότητα και η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις. Εχει αποκαλέσει κάθε είδους στοχευμένη βοήθεια προς τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους ως «ψίχουλα ελεημοσύνης», που δεν έχουν κανένα νόημα.
Ολοι λοιπόν περιμένουν ότι θα ακολουθήσει μια σκληρή πολιτική κατά τα πρότυπα των Θάτσερ και Τζόνσον, σε μια περίοδο που εκατομμύρια Βρετανοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, παιδιά πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο και ελπίζουν να μοιραστούν το κολατσιό φίλων και οικογένειες ολόκληρες τη βγάζουν μόνο χάρις στις τράπεζες τροφίμων. Το ερώτημα είναι αν στις κοινωνικές εντάσεις, που πολλοί προεξοφλούν θα έχει την πλήρη στήριξη των βουλευτών της, ειδικά αν αρχίσει τις «χοντράδες». Μερικοί αρθρογράφοι θυμίζουν, ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία της διαδοχής στο κόμμα των Τόρις είχε λάβει μόλις 50 ψήφους στην αρχική ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής της ομάδας σε σύνολο 357. Κατόρθωσε όμως να εξασφαλίσει την υποστήριξη συγκεκριμένων κύκλων και να κόψει πρώτη το νήμα. Ο πρώην συνάδελφός της υπουργός Μάικλ Γκόουβ την έχει προειδοποιήσει πάντως ότι το πρώτο της μέλημα μετά την εκλογή της θα έπρεπε να είναι η προσγείωσή της στην πραγματικότητα.